Nieuws

Zeewier maakt scoren op SDGs gemakkelijk

De zee biedt ons de toekomst. Of het nu gaat om energie, voedselvoorziening, grondstoffen, gezondheid of leefruimte, meer en meer realiseren wij ons dat de antwoorden op deze grote vraagstukken van zee komen. In Nederland zijn veel bedrijven, kennisinstellingen en overheden dagelijks bezig met het verkennen van de mogelijkheden van de zee. In heel wat gevallen blijkt dat deze ‘zeeverkenners’ geen goed zicht hebben op wat andere innovatieve partijen aan het doen zijn. Om deze kansen juist wel te benutten, zijn de SDGs ideaal. De zeventien VN-doelen bieden de mogelijkheid om aanpalende gebieden met elkaar te verbinden.

Zeewier staat aan de basis van een veelbelovende, groenblauwe sector. Het zilte gewas is niet alleen duurzaam, voedzaam en gezond, maar kan ook nieuw elan bieden aan de Nederlandse economie. In de eerste plaats kan zeewierteelt goed van de grond komen in beschutte gebieden zoals de Wadden en de Oosterschelde. Daarnaast gaan zeewierboerderijen uitstekend samen met bestaande functies op de Noordzee, denk aan windmolenparken, kustverdediging, visserij en natuuropbouw. Bijzonder is dat zeewier geteeld kan worden zonder gebruik te hoeven maken van land, zoetwater en meststoffen. Het is geschikt als voedsel voor mens en dier en als groene grondstof voor farma, chemie en energie. Omdat zeewier dermate veelzijdig is, biedt het ook tal van mogelijkheden om er met de SDG-lens naar te kijken. De teelt raakt ook direct SDG 15 - leven op land, aangezien de teelt onze landbouwgrond ontlast. Daarnaast zijn zeewiervelden kraamkamers voor jonge vissen en schaaldieren, zoals bedoelt in SDG 14. Ook zijn er directe relaties met SDGs 2 (geen honger) en 6 (schoonwater en sanitair). Lees het hele artikel over zeewier en SDGs in het Tijdschrift Milieu.

Het tijdschrift Milieu is een belangrijk visitekaartje van de VVM. Milieu steekt gericht in op koersaanpassingen van het milieubeleid en wakkert het debat hierover aan. Daarnaast bericht het blad over opvallende ontwikkelingen in de uitvoeringspraktijk. Vast onderdeel vormt Het Dossier, dat op een toegankelijke manier ingaat op de voortgang in het beleid, het daarmee verbonden onderzoek en de respons in de maatschappij.

 

‹ Naar het nieuwsoverzicht