Nieuws

Rondje langs Tweede Kamer fracties

Dit voorjaar heeft de Stichting Noordzeeboerderij een rondgang gemaakt langs verschillende Tweede Kamerleden. De aanhoudende media-aandacht heeft zeewier onder de aandacht gebracht bij verschillende Haagse politici en tegelijk vragen opgeroepen; is het waar dat zeewier de methaanuitstoot van koeien reduceert? En kan dit ook met Noordzeewieren? 

Op basis van de vaste Tweede Kamercommissies rondom Landbouw, Economische Zaken en Klimaat zijn er Kamerleden uit zes fracties (GroenLinks, D66, CDA, VVD, ChristenUnie en PvdA) benaderd voor informatieve gesprekken over de zeewiersector in Nederland. Uit de gesprekken nemen wij de volgende punten mee:

  • Er heerst een neutrale tot positieve grondhouding ten opzichte van de Nederlandse zeewiersector;
  • Naast zeewier als voedsel is er een grote interesse en behoefte aan extra informatie over de mogelijkheden als veevoederadditief vooral vanwege de methaan reducerende werking bij koeien.
  • Rondom het dossier ‘Doorvaart en medegebruik van Windparken op zee’ wordt zeewierteelt gezien als een mogelijke optie voor multifunctionele windparken. Hierin wordt aangegeven dat de visserijsector niet over het hoofd moet worden gezien.

Naar aanleiding van de gesprekken hebben verschillende Kamerleden gevraagd om input te leveren voor de transitieagenda’s en politieke debatten. Samen met onze leden zullen wij dit in de toekomst blijven doen om zo de belangen van de brede zeewiersector te vertegenwoordigen richting de politiek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Koen van Swam.

‹ Naar het nieuwsoverzicht