Nieuws

Proefboerderij Scheveningen pakt primeur met eerste drijvende zonnefarm op zee ter wereld

Naast innovatief zeewier, komt er binnenkort ook duurzame zonne-energie van Proefboerderij Scheveningen. Zes Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen gaan de eerste drijvende zonnecentrale op zee bouwen. Dat gebeurt 15 kilometer uit de kust van Den Haag, waar in de komende drie jaar een proefproject komt met een oppervlakte van 2.500 vierkante meter. 

Het consortium bestaat uit ECN, TNO, MARIN, TAQA en Oceans of Energy. Daarnaast voert Universiteit Utrecht samen met Oceans of Energy een onderzoek uit naar de elektriciteitsproductie van een eerste prototype op zee. Dit wordt vergeleken met productie op land, aangezien de verwachting is dat de productie op zee gemiddeld genomen 15% hoger zal liggen.

Proefboerderij Scheveningen

Sinds 2016 is de offshore testlocatie ‘Proefboerderij Scheveningen’ beschikbaar voor uitlopende duurzame initiatieven. Het beheer van deze testlocatie wordt gedaan door Stichting Noordzeeboerderij welke ook een demonstratie zeewierboerderij heeft liggen. Proefboerderij Scheveningen wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, Provincie Zuid-Holland, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rabobank Regio Den Haag en Rederij Van der Zwan & Zn.. De Proefboerderij Scheveningen is 64 hectare groot, wat betekent dat er nog ruimte is voor nieuwe offshore initiatieven.

Drijvende zonnefarms voor eilanden en afgelegen plekken

De bedoeling is dat de "zonnefarms" in de toekomst tussen windmolens op Noordzee komen te liggen, zodat in die gebieden nog meer duurzame energie kan worden opgewekt. Grootschalige zonne-energiesystemen op zee bestaan nog niet. Zon op zee is een unieke duurzame manier om energie op te wekken omdat het geen ruimte op land inneemt. Ideaal voor eilanden en afgelegen plekken wereldwijd.  

Allard van Hoeken, CEO van Oceans of Energy, besluit: “Drijvende zon op zee is een product dat goed past bij ons land met onze maritieme kennis en ervaring. De hele wereld kan hier baat bij hebben. De meerderheid van de mensen op aarde woont in kustgebieden. Ook de Nederlandse Antillen kunnen profijt hebben van deze ontwikkeling. Door nu te beginnen met zon op zee in de praktijk te brengen, verwachten wij een grote positieve impact wereldwijd te creëren.”

 

Bron: NU.nl

Bron: www.oceansofenergy.blue

Meer info: www.noordzeeboerderij.nl/proefboerderij

 

‹ Naar het nieuwsoverzicht