Nieuws

Zeewier en de energietransitie

Afgelopen zondag, 10 december, was een uitzending van Tegenlicht over de Energietransitie met ondernemer Ruud Koornstra. Ook zeewier kwam aan bod als mogelijke oplossing om sneller af te stappen van onze fossiele economie. Op zijn pad komt Koornstra langs duurzame gebouwen, kwekers van zeewier, innovatieve kassen, energiezuinige chips en gaat hij in debat met voor en tegenstanders. Dit alles in een niet aflatende missie Nederland enthousiast te maken voor een duurzame toekomst. Hij voert gesprekken met ex-medewerkers uit de fossiele industrie, politici en bestuurders van grote bedrijven, met steeds dezelfde boodschap: “Als het kan, waarom gaan we dan niet sneller?”

Zeewier is een bijzonder veelzijdig gewas dat groeit zonder gebruik van zoet water, land of kunstmest. Het kan gebruikt worden als voedsel voor mens en dier, groene grondstof voor chemie en mogelijk ook voor energie. Vanuit Stichting Noordzeeboerderij werken we sinds 2014 aan een duurzame zeewiersector in Nederland. Momenteel wordt zeewier in de Oosterschelde en op Texel voornamelijk geteeld voor voedseltoepassingen. Zelf heeft de Stichting, met steun van Gemeente Den Haag en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, een testlocatie voor innovatieve aquacultuur op de Noordzee; Proefboerderij Scheveningen. Momenteel loopt op deze offshore locatie, 15 kilometer uit de kust een opschalingstraject om binnen 3 á 4 jaar een commerciële zeewierteelt binnen een wirkpark op de Noordzee te realiseren. De stichting werkt hierbij als projectmanager en aanjager. 

Naast de Proefboerderij Scheveningen heeft Stichting Noordzeeboerderij ook het Zeewierplatform geiniteerd. Hierbij zijn momenteel 73 organisaties aangesloten. We nodigen iedereen die met zeewier aan de slag wilt of gebruik wilt maken van de Proefboerderij Scheveningen uit om zich ook aan te sluiten bij het Zeewierplatform. Zo kunnen werken we met de gehele zeewierketen aan sector met profijt voor iedereen. 

Naar uitzendig > Tegenlicht

Meer info > Zeewierplatform

‹ Naar het nieuwsoverzicht