Nieuws

Nieuwe zeewierboer van start op Vlieland

Deze zomer start Vlielander Nils Koster met de teelt van zeesla in de Waddenzee. Zijn boerderij begint als proeflocatie met de ambitie om uit te groeien tot een commerciële boerderij. De zeesla wordt duurzaam geteeld in plaats van wild gevangen. De boerderij wordt op donderdag 20 juli feestelijk geopend. De zilte smaakmaker gaat onder andere gebruikt worden in de Kazen van de Vlielander. Het initiatief wordt gesteund door Gemeente Vlieland, Provincie Friesland, NIOZ en Stichting Noordzeeboerderij.

Tijdens de vorige editie van de Wilde Zeewier Weken, een meerdaags zomerfestival op Vlieland met zeewiersafari’s en proeverijen, kondigde Koster zijn ambitie aan. Het was een natuurlijke stap om van zeesla-verzamelaar naar zeesla-boer te gaan. Zeesla is een bijzonder product dat naast kaas ook gebruikt wordt voor salades, soepen en pasta’s. Vanaf eind juli zal de zeegroente geoogst worden want zeesla groeit bijzonder snel in de zomer.

Over Nils Koster en Vlielander Bunkerkaas:
Nils Koster woont en werkt sinds 2005 op Vlieland. Sinds 2014 houdt hij zich bezig met de productie van o.a. zeewierkaas. Het affineren van de kazen gebeurd in een voormalige drinkwaterbunker op Vlieland. Deze bunker is in 2015 gereed gemaakt voor dit doel.

Er is een beperkt aantal plekken voor de pers beschikbaar om aanwezig te zijn bij de start van de zeewierboerderij op 20 juli. Neem hiervoor contact op met Nils Koster.


 

 

‹ Naar het nieuwsoverzicht